5:2 Dieten

5:2-dieten är lättare att följa än många andra dieter. Du äter precis vad du vill, du kan fortsätta med din vanliga mat. Alla dagar i veckan. Men 2 dagar i veckan äter du bara lite: 500 kcal/dag för kvinnor, och 600 kcal/dag för män. De 2 dagarna ska inte ligga efter varandra; de flesta 5:2-are fastar måndagar och torsdagar.

Det enda svåra med 5:2 dieten är att begränsa sitt ätande under de två ”magra” dagarna. De första veckorna är viktiga, för du ska bilda en vana. De som har kört 5:2 säger att efter 3 veckor vänjer sig kroppen vid den nya rytmen, och sedan blir det mycket lättare att följa den. Har man inte gett det 3 veckor, så har man inte kört 5:2 dieten alls!

Det fina är att du redan de första veckorna går ner ett par kilo. Det är lättast att tappa kilon de första 2 veckorna eftersom kroppen då gör sig av med vatten och kolhydrater.

Att hålla vikten och fortsätta gå ner därefter hänger på din disciplin och motivation så berätta gärna om ditt mål för familjen och för några av dina närmaste vänner, det ökar din motivation. Du måste hela tiden kunna svara dig själv: varför vill jag göra det här?

Tips! Skriv ner dina mål så du har dem lättillgängliga, t ex på mobilen eller varför inte på en A4-sida som du sätter upp i köket, väl synlig!

Hur ska jag klara de 2 fastedagarna?

Till exempel: till frukost äter du filmjölk med goda flingor och röda vinbär, och sedan kaffe. Nu kommer det svåra, att inte småäta före nästa måltid.

Se till att det inte ligger god choklad eller kakor i godisskåpet! När hungern gör sig påmind så dricker du en kopp gott te eller vatten eller fruktdryck (ca 45 kcal i ett glas). Eller äter gurka, sallad eller tomat – det är nyttigt och innehåller minimalt med kalorier.

Sedan äter du middag runt klockan fem – sex. Du kan äta allt möjligt, men endast i begränsad mängd. Det bästa är om majoriteten av energin kommer från protein, t ex nötkött eller fisk är rikt på protein. Med Nutris kan du enkelt se om en matvara är proteinrik genom att trycka på stapelikonen intill matnamnet.

Det gäller att inte fuska med kalorierna, så lägg in den planerade middagen i Nutris och se till att kalorierna stämmer; totalt 500 kcal för hela dagen, absolut inte mer (eller 600 kcal för män). Först när du får kalorierna att stämma, så börjar du äta.

Det kan kännas tufft, du vill kanske äta lite mer? Men då kan du tänka så här:

Imorgon till frukost kan jag äta som vanligt igen, och då blir det en macka med mitt älskade müslibröd, kallrökt lax, dill och sallad! Och en till macka med min älsklingsost! Och efteråt en cappuccino!

De övriga fem dagarna äter du som vanligt. Men du ska inte överäta för då kommer det inte att fungera. Om det händer någon gång att du är bjuden på middag på en torsdag, då flyttar du bara fastedagen till dagen efter.

Så enkelt kan det vara att följa 5:2 dieten. Du får se: finns motivationen, så fungerar det! Nutris hjälper dig att hålla koll på kalorierna så att du inte fuskar.