Vegetarisk kost, vegan, pesco- eller flexitarian – ställ om på rätt sätt

Alternativ kosthållning är trendigt som bara den. Att äta vegansk eller vegetarisk kost är inte längre något konstigt och nya alternativ som att vara flexitarian blir allt vanligare. Välj rätt med vår guide – och se hur du kan undvika de vanligaste fällorna med att byta till en köttfri vardag.

Vad innebär det att äta vegetarisk kost?

Att äta vegetarisk kost – eller att vara vegetarian – innebär i grunden att man utgår från växtbaserade livsmedel och undviker att äta kött och köttbaserade livsmedel. Vegetarianer undviker därför:

  • Rött kött, såsom nötkött och fläsk
  • Kyckling och andra fåglar
  • Fisk och skaldjur 
  • Köttbuljong och andra biprodukter från djurslakt

Däremot äter de flesta vegetarianer produkter som kommer från djur. Det kan inkludera ägg och mjölkprodukter, som fil och ost. 
Anledningen till att människor satsar på vegetarisk kost är olika från person till person. Det kan till exempel handla om etiska principer mot att äta djur eller att man vill äta klimatsmart. Vissa religioner har också regler för vad man ska äta. För många handlar vegetarisk kost i grunden om att man vill satsa på bättre hälsa och må bättre. Forskning visar att äta vegetariskt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och högt kolesterolvärde, samtidigt som det förbättrar matsmältning och hjälper dig gå ner i vikt. Många upplever även att de får bättre hy och mer ork av att undvika kött.

Vegetarisk kost: nackdelar

Finns det då några nackdelar med att äta vegetarisk kost? Vegetarianer kan ju träna, bygga muskler och äta sig mätta precis som andra. Det som blir risken för många när de först börjar experimentera med en ny kosthållning är att de missar vissa viktiga näringsämnen. De näringsämnen det är vanligast att man som vegetarian saknar är:

  • D-Vitamin
  • Järn 
  • Zinc
  • Selen

Det här kanske är ämnen du inte tänkt på så mycket i din vardag, men de bidrar alla till att hålla dig frisk och hjälper kroppen fungera som den ska. D-vitamin stärker skelettet och hjälper immunförsvaret, medan selen förhindrar celldöd. Järn finns egentligen i bra mängder i vegetarisk mat, men eftersom kroppen har svårare att ta upp den jämfört med järn i köttprodukter, behövs ordentligt med C-vitamin för att hjälpa upptaget. 

Det gäller att hålla koll på vilka ämnen som behöver kopplas ihop med andra för att kroppen ska fungera rätt. Det är det som gör att vegetarisk kost kan vara lite klurigare att få grepp på och som gör att en del tvekar att testa. Det kan ses som en nackdel – men det är också något som går att lära sig, och då är vegetarisk kosthållning en utmärk investering i din hälsa, din kropp, och ditt välmående.

Vegansk kosthållning – går lite längre

Vissa nöjer sig inte med att äta vegetarisk kost utan satsar på vegansk kosthållning i stället. Är man vegan så äter man ingenting som kommit från djurriket. Utöver den vegetariska kosten utesluter man då: 

  • Ägg
  • Mjölkprodukter av alla slag
  • Honung
  • Gelatin

För veganer är kosthållningen helt växtbaserad. Många veganer väljer också att låta bli andra produkter från djurriket, såsom läder och skinnprodukter, silke, och kläder av ull. Ofta nämner veganer etiska skäl om djurhållning som anledning till sina livsstilsval, men det är också många som upplever att kroppen mår bättre när de utesluter exempelvis mjölkprodukter. Många matallergiker väljer också vegetarisk eller vegansk kosthållning för att det helt enkelt kan vara lättare. 

Viktigt att lägga in i ett veganskt kostschema

Äter man veganskt räcker det inte med att tänka på de näringsämnen som vegetarianer behöver tillföra sin kost. Det är också viktigt att lägga till vitamin B12 och kalcium genom tillskott. Vitamin B12 finns inte alls i växtbaserad mat. Kalcium, däremot, tillsätts ofta i exempelvis mjölkproduktsalternativ, såsom växtbaserad mjölk och smör. Leta efter beteckningen “kalciumberikad” på produkterna.

Nu när veganism blivit mer populär bland människor som satsar på sin hälsa dyker det upp allt fler veganska livsmedelsalternativ, både i mataffären och på restauranger. Ost, glass, till och med produkter som liknar kött finns nu på marknaden i helt veganska tappningar, så det är roligare än någonsin att vara vegan. Det gäller bara att veta vad du får i dig: mer hel- och halvfabrikat innebär att det kan smyga in fler kalorier och försvinna en del näringsämnen som du tar för givet. Men genom att föra matdagbok eller följa ett veganskt kostschema kan du lätt få överblick och se att du får i dig rätt näringsämnen — resten av fördelarna känner du i kroppen.  

Flexitarianism – hållbart för många

En ny trendig kosthållning som funkar för många är flexitarianism. Att vara flexitarian innebär precis som det låter att du har lite mer flexibilitet i kosthållningen. Man äter främst en vegetarisk eller till och med vegansk kost, men ibland kan man välja att äta något köttbaserat, kanske vid ett särskilt tillfälle eller om man känner att kroppen vill det.

Den stora fördelen med flexitarianism är att det är lättare att införa i sin livsstil. Att hålla 100% vegansk eller vegetarisk kost är svårare för många att tänka sig, medan flexitarianismen erbjuder lite svängrum. Tack vare att vikten fortfarande ligger på växtbaserad kost kan kroppen fortfarande få många av de hälsofördelar som vegetarisk kost medför. Även viktnedgång kan bli lättare om du vet att du ibland kan äta grillad kyckling när du saknar det.  

Flexitarian eller pescetarian?

Innan flexitarian-konceptet kom på modet myntades begreppet pescetarian. Att vara pescetarian innebär att man inte äter kött eller fågel, men att man fortfarande kan ha fisk och skaldjur i kosten – en sorts vegetarian+. Vissa flexitarianer äter främst vegetariskt men lägger till fisk då och då, så de skulle lika gärna kunna kallas pescetarianer. Vad du kallar dig är inte så noga, så länge du mår bra, får i dig den näring du behöver, och äter som det passar dig.

Oavsett din kosthållning så kan ett kostschema hjälpa dig leva bättre

Att välja kosthållning är ett individuellt val och något som även kan ändras under årens lopp.  När du byter kosthållning helt räcker det dock inte att få i dig rätt mängd kalorier. Du behöver också ha koll på de olika näringsämnen som krävs för att kroppen ska må så bra som möjligt, både nu och i framtiden. Genom att följa ett kostschema eller ha tillgång till ett kostprogram kan du säkerställa att du får i dig den näring din kropp behöver för att må bra och orka mer.

Ett vetenskapligt baserat kostprogram som Nutris ger dig tillgång till all denna information. Du kan följa ditt näringsintag för de 28 viktigaste näringsämnena, följa kostschema för exempelvis vegetarisk kosthållning, och se till att din kropp alltid får i sig det du behöver. Det blir lättare att lära sig en ny livsstil när du kommer åt kunskapen var du än är. Då kan vilken kosthållning som helst faktiskt bli en naturlig del av din vardag.

Vill du testa vegetarisk kosthållning och samtidigt se till att du har rätt näringsintag?