Hur fungerar immunförsvaret?
Kroppens egen försvarsstyrka kan delas in i tre delar. Det fysiska försvaret som är tex hudbarriären, och försvaret av våra immunceller – immunsystemet – som i sin tur kan delas in i det medfödda (ospecifika) och det förvärvade (adaptiva) immunförsvaret.
Det medfödda immunförsvaret är det snabba immunförsvaret medan det förvärvade immunförsvaret är det mer avancerade försvaret som vi har byggt upp över vår livstid, och som tar längre tid innan det kommer igång. Detta immunförsvar är också det mer specifika immunförsvaret.
Det medfödda immunförsvaret består bland annat av makrofager som äter upp virus- och bakterieinfekterade celler. Det förvärvade immunförsvaret består av B-celler, som producerar antikroppar som känner igen virus och bakterier och reagerar och neutraliserar dem, samt två typer av T-celler; mördar T-celler och hjälpar T-celler. Mördar T-cellerna ”mördar” virus och bakterier medan hjälpar T-celler ”hjälper” både B-celler och mördar T-celler att göra sitt jobb. De sänder ut olika signaler som aktiverar olika delar av immunförsvaret. Det förvärvade immunförsvaret stimuleras vid exponering av virus och bakterier.
De första dagarna är det medfödda immunförsvaret det viktigaste till att det förvärvade immunförsvaret sätter igång. I de flesta fall är det vårt förvärvade immunförsvar som tar knäcken på bakterie- eller virusinfektionen.
Ju svårare infektion desto mer antikroppar skapas och stärker därmed vårt förvärvade immunförsvar mer än vid en lättare infektion. Under en infektion får vi inte bara fler antikroppar, dessa blir även bättre.
Hur stärker vi vårt immunförsvar?
Att stärka sitt immunförsvar har blivit ännu mer aktuellt efter Covid-19 och det finns de som använder allt från vetenskapligt bevisade metoder till klassiska huskurer.
Immunförsvaret har många olika funktioner och det är svårt att säga om man har ett generellt bra eller dåligt immunförsvar mot alla slags infektioner. Men det finns saker som vi genom vår livsstil kan göra för att stärka vårt immunförsvar.
Förutom att vaccinera oss så att vi skapar antikroppar, eller B-celler som minns virus så kan vi även stärka vårt immunförsvar genom att bland annat äta näringsriktig mat, få tillräckligt med sömn och en dos av träning, samt undvika stress. Detta är fyra viktiga faktorer som påverkar vårt immunförsvar positivt om vi tar hand om dessa på ett bra sätt. Att vi behöver sömn är essentiellt för att vårt immunförsvar ska kunna fungera. En nivå av träning är också viktig för att hålla kroppen stark, samt vad vi äter är i allra högsta grad viktigt för hur vi mår.
Vad ska man då äta och vad är viktigast?
Generellt är det viktigt med en allsidig kost, att vi får i oss av alla viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vissa är viktigare än andra för immunförsvaret, men en god balans är viktigast så att man inte har brister av något. Med Nutris kan man hålla koll på vad den mat man äter innehåller och reglera kosten så att man får i sig alla viktiga näringsämnen.
Ålder, kön, miljö och rökning är utomstående faktorer som påverkar ditt immunförsvar. Även dina gener spelar en stor roll. Men en hälsosam livsstil stärker ditt immunförsvar.
Vilka näringsämnen är viktiga för immunförsvaret?
Alla celler i kroppen behöver bra näring för att fungera på ett bra sätt. För att ha ett starkt immunförsvar behöver kroppen bra byggstenar. Näringsrik mat bygger upp cellerna i kroppen och på så sätt kan du stärka ditt immunförsvar genom att äta näringsriktigt. Immunförsvarets olika celler kan stärkas genom att äta rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter.
I Nutris finns mycket information om alla näringsämnen och deras koppling till kroppens funktioner och immunförsvar, och du kan lätt följa just ditt vitamin- och mineralintag när du använder Nutris.
Nedan följer en kort beskrivning av några vitaminer och mineraler och deras funktioner.
Vitamin A – finns mycket i morötter, mjölkprodukter och ägg. Behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. Vitaminbrist kan leda till sämre motståndskraft mot infektioner
Vitamin B12 – finns mycket i animaliska livsmedel som lever, fisk, kött. Behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Produktion av röda blodkroppar, omsättning av protein och fett, samt nervsystemets funktion. Vitaminbrist kan leda till svårartad blodbrist, trötthet, dåligt tillväxt och depression
Järn – finns mycket i blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Behövs för att andning och immunförsvar ska fungera normalt. Brist kan leda till trötthet, försvagning, hjärtklappning och andfåddhet.
Fosfor – finns mycket i proteinrika livsmedel som fisk, kött, mjölk och ägg. Det är livsnödvändigt grundämne och är nödvändig för bildning av ben och tänder, för syrabalansen och för energiproduktion. Brist kan leda till urkalkning av skelettet och muskelsvaghet.
Vitamin D – finns mycket i fet fisk och mjölkprodukter, samt dels bildas den i huden när vi är ute i solen. Vitamin D är viktig för immunförsvaret då det aktiverar immunförsvarets mördar t-celler.
I Nutris finns mycket mer information om alla näringsämnen och deras koppling till kroppens funktioner och immunförsvar, och du kan lätt följa just ditt vitamin- och mineralintag när du använder Nutris.