Klimatsmart mat – hur kan ett kostschema hjälpa dig äta miljövänligt?

Du som tänker på din hälsa vet att kosten är en viktig del i din vardag. Din kost ska fylla flera funktioner: ge dig energi hela dagen, hjälpa dig nå träningsmål eller andra fysiska mål, och samtidigt kanske hjälpa dig gå ner i vikt. Men vad vi äter spelar faktiskt roll för klimatet också och allt fler börjar nu tänka på klimatsmart mat. Därför har vi samlat viktig information om hur mat och miljö hänger ihop – och hur ett smart utformat kostschema kan hjälpa dig att äta hälsosamt och miljövänligt på samma gång.

Hur spelar det roll för miljön vad jag äter?

Forskning visar att ungefär en tredjedel av din miljöpåverkan hemma kommer från just maten. Livsmedelsindustrin står för 30% av världens växthusgasutsläpp och kräver upp till 70% av världens sötvatten. Det innebär att hur vi äter och vad vi äter faktiskt blir väldigt viktiga delar i en klimatsmart livsstil

Men om du tänkte att det skulle bli tråkigt att äta klimatsmart mat kan du tänka om. Det visar sig nämligen att äta miljövänligt har flera fördelar för ett hälsosammare liv.

5 tips för att äta mer klimatsmart

Det finns många olika sätt du kan anpassa din kost för att den ska bli mer klimatsmart. Om du försöker äta hälsosamt kanske du redan gör flera av dem. Här är 5 enkla tips för att äta mer klimatsmart och hur de kan bidra till bättre hälsa.

1. Ät ekologiskt

Ekologiskt odlad mat skippar konstgödsel och gifter, vilket innebär att färre gifter hamnar både i jorden och i din kropp. Ekologiska jordbruksmetoder bidrar till att hålla jorden levande och stöder den biologiska mångfalden.

Men visste du att ekologisk mat också kan hjälpa dig nå dina hälsomål? Utöver att du får i dig färre gifter och antibiotika finns det forskning som tyder på att ekologisk mat innehåller fler antioxidanter som hjälper motverka celldöd och cancer och livsnödvändiga omega-3 fettsyror. För gravida finns det ytterligare anledning att äta ekologiskt, eftersom mindre mängd gifter i maten leder till minskad risk för problem med fostrets utveckling.

2. Ät mer grönsaker och vegetarisk kost

Köttindustrin är en av våra största miljöbovar på grund av de resurser det krävs för att föda upp boskap. För varje vegetarisk måltid du äter kan du kapa miljöpåverkan till hälften. För dig som försöker gå ner i vikt är dessutom vegetariska måltider och en mer växtbaserad kosthållning ett av de bästa sätten att reducera och ändra ditt kaloriintag.

Det kan vara lite knepigt i början att se till att du får i dig alla näringsämnen du behöver, men genom att använda ett kostprogram kan du lätt ha koll på att du får i dig inte bara tillräckligt med kalorier och protein utan även viktiga vitaminer och mineraler. Börja med att ha en eller några vegodagar i veckan så blir omställningen in så stor och du kan snabbt få överblick över ditt näringsintag över tid.

Om du vill lära dig mer om vegetarisk eller vegansk kost – och vad det innebär att vara flexitarian eller pescetarian, kan du läsa vår artikel Vegetarisk kost – ställ om på rätt sätt.

3. Följ säsongerna

Minskad transport är klimatsmart. Genom att äta frukt och grönt som är i säsong just nu blir det lättare för dig att välja lokalodlade produkter. Ofta smakar de mycket bättre än att äta något som odlats vid “fel” tid på året eller tusentals mil bort. Det blir roligare att äta mat som är god och att ha kul med mat är alltid bra för hälsan!

4. Välj fullkorn.

Att fullkornsprodukter är bra för hälsan vet de flesta. Men visste du att det faktiskt är klimatsmart att äta fullkorn? Fullkornsprodukter är mer mättande och erbjuder mer näringsrik mat för samma mängd utsläpp som en raffinerad produkt som inte gör kroppen lika mycket nytta. Om du har gasat på med vegetariskt ätande är fullkorn dessutom ett extra bra komplement eftersom det bidrar med både protein och järn.

Fullkorn innehåller massvis med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom sänker de kolesterolvärden i blodet och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. För dig som tänker på vikten är fullkorn bra både för att det innehåller mycker fibrer och för att det mättar ordentligt.

5. Minska matsvinn

Ungefär en tredjedel av vår mat slängs idag, vilket innebär en enorm miljöpåverkan utan att faktiskt göra någon nytta. Du kan spara tusentals kronor i månaden på att sluta slänga mat, men det kan vara svårt i vardagen att äta den maten man slentrianmässigt köpt. Lite planerande kan hjälpa dig reducera matsvinnet – bra för plånboken, hälsan, och miljön på en gång. Läs vidare för att se hur ett kostschema kan hjälpa dig äta det du tänkt.

Hur kan ett kostschema hjälpa dig äta miljövänligt?

Det är lätt att vilja hjälpa miljön, men för dig som tänker på vad du äter för din egen hälsa kan det kännas övermäktigt att lägga om kosten för att anpassa sig. Orkar du fortfarande nå ett nytt personbästa om du lagt om till vegetarisk kost? Kommer du gå ner i vikt om du äter fullkornsbröd?

Om det känns svårt kan det vara skönt att kunna luta sig mot ett kostprogram eller kostschema för att äta miljövänligt som samtidigt ser till att man får i sig den näring man behöver. Med Nutris har du koll på 28 viktiga näringsämnen – så mycket mer än bara kalorier – så att du vet precis vad kroppen får i sig. Dessutom blir det riktigt lätt att undvika det klimat-osmarta matsvinnet när du kan planera maten för veckan, lägga upp favoritmåltider och skriva shoppinglista i samma app. Förbered matlådor med precis rätt näringsinnehåll så behöver du inte tänka mer på det. Då blir det lättare att följa kostschemat för dina hälsomål, samtidigt som det inte ligger en massa mat och blir dålig i kylen. En riktig win-win för både dig och klimatet, helt enkelt.