Kostråd för gravida. Vad ska man äta för mat när man är gravid?

Det är mycket att tänka på när du har blivit gravid, allt från hur du kan ge din bebis bäst förutsättningar i livet till vad det ska vara för färg på skötväskan. En sak som många gravida tänker på direkt när de ser plusset på stickan är hur man ska äta när man är gravid. Är det något man behöver lägga till och vad ska man inte äta? Kostråden för gravida är många: vi hjälper dig reda i djungeln. 

Behöver man äta annorlunda mat när man är gravid?

För det mesta behöver du inte äta så mycket mer när du är gravid, särskilt i början. I tredje trimestern håller bebisen på att lagra på sig mer fettreserver och växer mycket i storlek, så då kan du känna dig hungrigare än vanligt. Det kan hjälpa att lägga till ett extra mellanmål eller två. Ungefär 330 kalorier extra per dag rekommenderas under andra trimestern och 530 kalorier extra under tredje. Det är dock viktigt att inte hålla tillbaka för mycket. Studier har visat att barn som är undernärda från graviditeten faktiskt har högre risk för fetma i vuxen ålder, troligtvis för att kroppen desperat försöker kompensera för det den tolkat som svält. 

Lita på hur du känner dig om du behöver lite mer energi. Under dina besök på barnmorskemottagningen kommer barnmorskan också hålla koll på både din och bebisens tillväxtkurva så att allt ser bra ut. 

Var kalorierna kommer ifrån spelar roll

Något som många gravida missar är dock att näring och energiintag inte är samma sak. Även om du inte behöver så mycket mer energi (kalorier) per dag så är det viktigt att du får i dig rätt näring och det behovet kan se lite annorlunda ut när du är gravid. Ett foster i utveckling behöver rätt vitaminer och mineraler för att kunna utveckla alla kroppsdelar och organ och fantastiska små egenskaper som blir unika för just din bebis. 

Forskning har också visat att om den gravida äter mycket fet, söt eller salt mat kommer bebisen föredra samma sorts mat efter födseln. Det går med andra ord att träna din bebis att föredra morötter eller annat nyttigt som kommer ge ditt barn bättre förutsättningar för livslång hälsa. Lagar ni kryddstark mat hemma? Passa på att äta det under graviditeten också, så har du större chans att få en bebis som gillar din mat! 

Om du äter begränsad kost på grund av allergi eller kostval kan du också behöva vara extra noggrann så att du får i dig rätt näring. Du kan läsa mer i vår artikel om hur du får i dig rätt näring som vegetarian, flexitarian eller vegan.  

Får du i dig tillräckligt med energi och rätt näring? Nutris kostprogram hjälper dig hålla koll – för både din och din bebis hälsa. 

Finns det särskilda kostråd för gravida?

Särskilda kostråd för gravida är till stor del sådana som gäller för de flesta. Genom att äta varierad kost med mycket frukt och grönt samt nyttiga matfetter kan du få i dig bra näring som stärker både dig och din bebis. Då får du också rätt balans på energi från kolhydrater, fett och protein. 

Det är dock vissa näringsämnen som är särskilt viktiga att få i dig när du är gravid. Var extra noggrann med dessa och ha gärna koll på ditt näringsintag så att du vet att din bebis får allt den behöver för att växa. 

Viktiga näringsämnen som du behöver vara särskilt noggrann med under graviditeten är bland annat: 

  • Folsyra är ett b-vitamin som hjälper fostrets utveckling och skyddar mot ryggmärgsbråck. Alla kvinnor rekommenderas att tillsättas genom 400 mikrogram kosttillskott i början av graviditeten. 
  • Järn behöver både du och fostret under graviditeten. Järn är viktigt för att bilda blod och finns i kött, leverpastej, linser, bönor och många andra produkter. Vissa gravida kan behöva tillskott. 
  • Omega-3-fett är viktigt i utvecklingen av fostrets hjärna. Det finns i fet fisk som lax och sill. 
  • D-vitamin är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda tänder och starkt skelett. Du får i dig D-vitamin genom fisk, berikade livsmedel såsom vissa mjölkprodukter och genom att vistas utomhus i solen. 

Vad ska man inte äta när man är gravid?

Det mesta går bra att äta under din graviditet, så länge du mår bra, men det är några livsmedel man inte ska äta när man är gravid. 

  • Alkohol – Precis som övrig mat och dryck går alkohol raka vägen till bebisen genom navelsträngen. Alkohol kan påverka fostrets utveckling närsomhelst under graviditeten och kan leda till missfall. Undvik alkohol helt under hela graviditeten.
  • Torkat eller kallrökt kött – såsom parmaskinka eller salami kan innehålla farliga parasiter. Frys i tre dagar eller tillaga till över 65 grader så dör parasiten.
  • Ostar och kött som kan innehålla listeriabakterier – Detta inkluderar färskostar gjorda på opastöriserad mjölk, mögelostar, och rökta fisk- eller charkprodukter där förpackningen varit öppen mer än en vecka. 

Ost och kött som hettas till över 70 grader går bra att äta, eftersom listerian inte klarar så höga temperaturer. Var även försiktig med koffeinintaget och undvik strömming, färsk tonfisk och fisk från Östersjön. 

Annat att tänka på om mat som gravid

Det är inte ovanligt att man mår illa som gravid, särskilt under första trimestern. Då kan det vara svårt att äta över huvud taget. Men du behöver inte vara orolig för din lilla bebis i magen om du är illamående eller kräks en period – din kropp ser till att bebisen får i sig den näring den behöver. Om du har svårt att äta kan det hjälpa att försöka äta mindre mål mat men oftare under dagen. 

Om du är orolig att du inte får i dig tillräckligt med näring och energi kan ett kostprogram hjälpa dig följa ditt näringsintag så att du får rätt näring för rätt del av din gravid-resa. På så sätt kan du ägna dig åt alla andra viktiga frågor – hur ska man klara av att välja ett namn, till exempel?