Isodieten

Vill Du prova LCHF eller någon annan fettrik diet, men klarar Du eller vill Du inte äta så lite kolhydrat och så mycket fett som dessa dieter kräver? I så fall är du inte ensam om det. Det är ju långt ifrån alla som vill ställa om sin kropp och äta så mycket fet mat. Misströsta inte, du kan testa isodieten istället!

Isodieten är “snällare” mot bantaren, då den innebär att du får 33% av energin från kolhydrater, 33% från fett och 33% från protein. “Iso” betyder “lika” på grekiska och syftar till att kalorierna är jämt fördelade mellan kolhydrater, fett och protein. Isodieten kom för några år sedan och beskrevs som ”den optimala dieten”, en sorts balanserad lågkolhydratdiet. Men omställningen från tallriksmodellen blir ändå markant, så det är inte säkert att alla klarar av den.

Isodieten skiljer sig något från andra dieter som oftast bara fokuserar på att gå ner i vikt på kort tid. Det innebär ofta att viktminskningen sker på bekostnad av hälsan. I isodieten har man försökt vända på det. Här sätter man istället hälsan främst och fokuserar på att ge kroppen allt som den behöver för att fungera optimalt: Hålla sig frisk, pigg och maxa kroppens mentala och fysiska funktion. Viktminskningen blir då automatiskt en härlig bonus utan att du behöver känna att du kämpar eller försakar något. Med andra ord: isodieten är ett försök till helhetstänk.

Du ska äta vanlig mat, mat som du tycker om. Men: du får tänka på att utöver den speciella energibalansen (dvs. 1/3 av energin från fett, 1/3 från kolhydrat och 1/3 från protein) så handlar det om lågkolhydratkost med hög kvalité, kolhydrater med lågt GI (dvs. mest långsamma kolhydrater), bästa tänkbara fettkällor, mycket näring och mindre kalorier, ät regelbundet, inga tillsatser, rena och naturliga råvaror. Hur ska jag göra för att välja en så pass hälsosam mat? – tänker du.

Tips!

  • Typiska matvaror för isodieten är ägg, fisk, råris, grönsaker, frukt, nötter, bönor, olivolja, smör.
  • Vi rekommenderar också boken “Isodieten på egen hand”.
  • Bli aldrig hungrig! Inte för att det är farligt, men… När du är hungrig gör du ofta snabba och sämre val, och äter mer kalorier. Blir du hungrig när du följer isodieten så ska du äta mer.
  • Glöm inte att röra på dig! Fysisk aktivitet är en av de viktigaste delarna i en hälsosam livsstil och en grundläggande faktor för att kroppen ska fungera optimalt.

Den kropp du har idag är ett resultat av dina gener och av den livsstil du har och har haft. Gener kan du inte inte göra så mycket åt, men väl åt livsstilen!

Vill du ha en annan kropp, en slankare, piggare, friskare och mer funktionell kropp så behöver du också leva på ett annat sätt. Vill du sen behålla den nya kroppen så måste du också behålla den nya livsstilen. Då gäller det att se till att det är en livsstil som du gillar att ha och kan njuta av under tiden. Isodieten är sund och du kan använda den hela livet.

Om du är inloggad så kan du välja Isodieten i menuval Nytt måll.

Lycka till!